A tűzifa mérésének módjai

Az iparban minden gyártásnál van egy úgynevezett tűréshatár, amelyet például a fémiparban 0,01 mm-ben, a faiparban (épület- és bútorasztalos) mm-ben, az építőiparban cm-ben számolják. A tűzifa gyártásánál sincs ez másképp. A fa, mivel nem egy szabályos geometriai forma, az alábbi három mérési mód a viszonylag lehető legpontosabb mennyiségi meghatározás.

Erdei köbméter

erdei-kobmeter

Az erdei köbméter számítása a következő:

1 x 1 x 1,70

még több infó
Az erdei köbméter: egy méter hosszuságú, 8cm-t meghaladó átmérőjű rönkök egymásra pakolva, "srangolva" egy méter szélesen, 1.7 méter magasan. A hagyományos köbméter számítás és az erdei köbméter számítás között a különbség az, hogy az erdei köbméterben az egyik értéket 0.7m-rel meg kell növelni a rönkök közti légrés miatt. Csak így tudjuk megkapni a tiszta fa anyag mennyiséget.

Ömlesztett köbméter

omlesztett-kobmeter

Ömlesztett köbméter számítása a következő:

1 x 1 x 2,10

még több infó
Az ömlesztet köbméter 20-35cm közötti hosszúságra vágott, megfelelő nagyságra hasogatott (kb egy 20cm átmérőjű kugli 4 felé hasítva), egy méter szélesen, egy méter mélyen és 2,1m magasan ömlesztve kapjuk meg. A hagyományos köbméter számítás és az ömlesztett köbméter között a különbség hogy az ömlesztett köbméterben az egyik értéket megnöveljük 1,1m-rel a fadarabok közti légrés miatt, így kapjuk meg a tiszta fa anyag mennyiségét.

Rönk köbméter

ronk-kobmeter

A rönk köbméter számítása a következő:

r2 x π x h (rönk sugara a négyzeten x pi x rönk hossza)

még több infó
A 8 cm átmérőt meghaladó fát nevezük rönknek. A rönk sugarának négyzetét szorozzuk pível és a rönk hosszával; így kapjuk meg a pontos mennyiséget.