Fa fajták

Tudjon meg többet a fákról, hogy az Ön számára legjobb tűzifát válassza!

Akác
Az akác a fa fajták között kemény fának számít, viszont a keményfák között az akác a közepes vagy inkább gyenge keménységű. Ez tüzelés szempontjából fontos. Egy adott fafajta keménysége, azaz sűrűsége mutatja meg, hogy mekkora energiát ad le égéskor.
Bükk
Sokféleképpen hasznosítható, jól alakítható keményfa. Az egyenes szálú, nagy átmérőjű rönkökből sokféle félkésztermék állítható elő. Minden szerszámmal jól megmunkálható: késeléssel, hámozással furnér készíthető belőle.
Fenyő

A sok fenyőfaj gyorsan növő, egyenes törzsű puhafa, amit a faipar előszeretettel hasznosít. A pozdorjából készített termékeket a bútoripar is kedveli, emellett a papírgyártásnak is fontos nyersanyaga. Könnyű, gyantajáratokkal átjárt fája kitűnően ég.

A pikkelyesen hámló kérgű fajták kérgét kertekben a föld takarására használják.

Gyertyán
A gyertyán a fafajok között kemény fának számít. A gyertyán (Carpinus) a nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Viszonylag kis termetű fák. A nemzetség 30-40 fajának nagy része az északi mérsékelt égöv alatt él, legnagyobb részük Kelet-Ázsiában (főleg Kínában). Európában csak két faj, a közönséges gyertyán (Carpinus betulus) és a keleti gyertyán (Carpinus orientalis) él, Észak-Amerikában egyetlen faj, az amerikai gyertyán (Carpinus caroliniana) míg Japánban a szívlevelű gyertyán (Carpinus cordata) és a japán gyertyán (Carpinus japonica) fordul elő.
Kőris
A köris a fafajok között kemény fának számít. A kőris (Fraxinus) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó növénynemzetség mintegy 70 fajjal. A kőris közepesen nagyra növő fafaj, amelynek különböző alfajai túlnyomórészt lombhullatóak, ám néhány alfaja, mely a szubtrópusi éghajlati övezetben honos, örökzöld növénynek számít. A kőris széles körben elterjedt növényfaj Európa, Ázsia és Észak-Amerika nagy részén.
Tölgy
A tölgy a fafajok között kemény fának számít. Értékes, jól megmunkálható keményfa, de csak gőzölés után hámozható, faragható. Keskeny szíjácsa sárgásfehér, gesztje sárgásbarna. A legtöbb faj fáját kíméletesen kell szárítani, mert könnyen repedezik. Tartós ipari fa, amiből egyaránt készítenek bútorokat, hordókat, parkettát, használják épület-, talp- és bányafának. Csersavtartalma miatt biológiai ellenállóképessége is jó.